Voeding

Eten bij kinderopvang De Basis,

 

Veel ouders vragen ons tijdens een rondleiding wat de kinderen te eten krijgen. In principe, hanteren wij het voedingsschema van het voedingscentrum/ consultatie bureau vertellen we dan. Indien gewenst kan ervan afgeweken worden.

Nederland heeft een voedings-balans waarbij veel koemelk toegevoegd wordt in het eten. Doorgaans wordt er afgeraden bij het consultatiebureau te beginnen met tropische fruit soorten.

Nu ontvangen wij ook regelmatig Amerikaanse kinderen, die eten geen koemelk tot de leeftijd van een Jaar. En beginnen met tropische fruitsoorten. Bij uitzending naar Nederland wordt hen ook afgeraden Nederlands drinkwater te nuttigen en bronwater te gebruiken. 

De voedingsbalans is niet slechter maar anders opgebouwd.

Natuurlijk kunnen er meerdere redenen zijn waarom een kind een andere voedingsbalans ontvangt dan die van het Nederlandse voedingscentrum.

Dit komt bijvoorbeeld vaker voor bij kinderen die:

Allergieën of medische redenen hebben.

Geëmigreerd zijn naar Nederland.

Geloofsovertuiging kan een rol spelen.

Ouders kunnen ook de voorkeur hebben voor Biologische etenswaren.

Echter kunnen ouders ook juist tegen biologische etenswaren bezwaren hebben, neem bijvoorbeeld de EHEC- bacterie affaire.

En tot slot zien we ook met enige regelmaat ouders die een Paleo dieet hanteren. (Dit dieet is gebaseerd op de levenswijze van de oermens.)

Bij de intake of op elk ander gewenst moment kunt u uw wensen kenbaar maken, deze worden dan geïmplementeerd in de inkoop, indien mogelijk.  

Doorgaans ziet het voedingsritme ritme voor de oudere kinderen er als volgt uit:

6:30-8:30 broodontbijt indien gewenst

9:00-10:00 fruit met sap

11:30-13:00 broodmaaltijd met melk

15:00- 16:00 verse warme of koude groentes met sap.

16:30-17:30 warme maaltijd met sap of water. (Indien gewenst. De warme maaltijd zit echter niet bij het uurtarief inbegrepen)

Jonge kinderen, welke nog flesvoeding ontvangen, kunnen gebruik maken Hero of Nutrilon 1&2 deze voeding zit inbegrepen bij het uurtarief. Geeft u borstvoeding, of andere kunstvoeding dan kunt u deze meegeven.  

Traktaties (Food)

Veel ouders kijken uit naar het organiseren van het verjaardagsfeestje van hun kind. Een traktatie hoort hier traditioneel gezien vaak bij volgens ouders. Bij het geven van een traktatie aan de kinderen zien wij graag gezonde voedingswaren voorbijkomen. Maar er valt natuurlijk te twisten over hoe gezond de gezonde items zijn. De ene ouder vind een danootje gezond terwijl een andere ouder daar het ‘gezonde’niet van in kan zien. De leidsters kennen uw kind en maken dan de afweging of uw kind de traktatie krijgt. Anders ontvangt uw kindje een alternatief. Deze alternatieven hebben wij immers op voorraad voor het geval uw kindje deze traktatie beter niet kan innemen met het oog op allergieen. Of als wij weten dat de traktatie niet strookt met het voedingsritme van het kind m.b.t. de wensen van de ouders.

Traktaties (non food)

U als ouder mag er ook voor kiezen om de leidsters fruit uit te laten delen ten tijde van het feestje van uw kind. Wilt u toch graag iets uitdelen? Dan zullen de kinderen ook zeker aangenaam verrast zijn met items voor de groep. Te denken valt dan aan bijvoorbeeld: Een pak stoepkruit, belleblaas, een voorleesboek, dergelijke itmes zijn altijd welkom.

Bij kinderverjaardagen maken we muziek met intrumenten, wordt er uit volle borst gezongen, ontvangt uw kind natuurlijk een geweldige feestmuts en als kers op de taart ontvangt uw kind natuurlijk een kadootje. Of u nu kiest voor een food of non-food traktatie, aanwezig bent of er voor kiest fotos opgestuurd te krijgen, wij maken er altijd een knalfeest van!